Bårtäcke till Stora kyrkan – Bergkristall

Idag har jag och Katarina överlämnat bårtäcke två av tre. Det var en trevlig högmässa med ”gofika” efteråt, det var förutom överlämning av bårtäcket också välkomnande av nya medarbetare. Det är härligt att få se en textil på plats att få se helheten, någon vi har haft i huvudet finns nu så att alla får se det, det ger en bra känsla i magen.

bårtäcke stora detalj

Inspirationen till detta bårtäcket har vi hämtat från Bergkristall som finns både här och där i Jämtland, själv har jag ett starkt band till bergkristall eftersom min farfar letade det och sedan slipade han stenarna och gjorde smycken av dom, en som han inte gjorde ett smycke av fick jag som smycke gjort av Kerstin Öhlin-Lejonklou när jag gifte mig.

<img class="alignleft wp-image-3110 size-full" src="http://www.hannakristine.se/wp-content/uploads/2016/09/bårtäcke-stora-fresk viagra en suisse sans ordonnance.jpg” alt=”bårtäcke stora fresk” width=”1000″ height=”750″ srcset=”http://www.hannakristine.se/wp-content/uploads/2016/09/bårtäcke-stora-fresk.jpg 1000w, http://www.hannakristine.se/wp-content/uploads/2016/09/bårtäcke-stora-fresk-300×225.jpg 300w, http://www.hannakristine.se/wp-content/uploads/2016/09/bårtäcke-stora-fresk-768×576.jpg 768w, http://www.hannakristine.se/wp-content/uploads/2016/09/bårtäcke-stora-fresk-660×495.jpg 660w” sizes=”(max-width: 1000px) 100vw, 1000px” />

Broderiet på bården består av just bergkristall och metalpärlor, och det glittrar i ljuset. Det glittrar om själva täcket också. Det är vävt i Jämtlandsdräll och tanken är att det ska föra tankarna till en kalfjällshäll med kattguld som glittrar. Som ni säkert har märkt gillar jag att väva i traditionella tekniker och ge den en ”twist” och i detta täcket är det mönstret som inte har något med den traditionella ”mönsterkulturen” som oftast är väldigt repetitivt, rutigt är vanligt och ett mönster som kallas för klöver, det är vävs många meter av det mönstret på många vävkurser.

Nummer tre sitter nu i vävstolen, så det kommer ni få se mer av här framöver. Det är inspirerad av kyanit, som är fantastiskt vackert blå i färgen.

5 Comments

  1. Maria Fredriksson

    Å så vackert! Å vad jag är glad att du började blogga igen, jag har ju följt dig så länge. Hoppas vi ses nån gång på Visa mig eller Jamtli. Visa mig krockar med Åskören, dessvärre, så jag har inte varit med på slöjdkvällarna på flera år nu. Inget slöjdläger för mig heller, åker med kören till Stockholm och går på ”Fantomen på Operan”. Brukar vara mysigt att få åka iväg sådär, vare sig det är sång eller slöjd. Denna gång får jag väl kombinera med att ta med en strumpstickning på bussen. Ha det så bra önskar Dordi Maria

    • Tack så mycket. Jag hoppas våra vägar korsas, det blev inte slöjdläger för mig i år heller och jag är dålig på att ta mig i väg på torsdagskvällarna. Det blir ingen Jamtli Julmarknad i år för mig, både jag och min syster tyckte att det var dags att ta en paus, nu ser jag fram emot att besöka julmarknaden som besökare, det ska bli kul att inte bara behöva stressa runt utan faktiskt ha tid att titta och kanske shoppa loss. Hoppas du hade det bra i Stockholm, vi syns. =)

  2. Så vackert det är! Och vilken fantastisk idé att ”bryta upp” jämtlandsdräll så där, jag tycker att det blev mycket vackrare än det traditionella sättet att väva jämtlandsdräll. Jag vet inte varför, men jag är inte alltid så förtjust i det. Men det här tycker jag verkligen om. Och så klart är det ännu vackrare i verkligheten, när man ser glittret ordentligt.

    • Tack så mycket. Jag har hört många som tycker som du och jag kan också tycka det, därför tycker jag att det är roligt att skapa nya mönster och visa att man kan göra mycket mer mönstermässigt med Jämtlandsdräll. Glittret kommer fram i verkligheten och särskilt när solen skiner in på det, kistan står så att solen kan skina in på den genom dom stora kyrkfönstren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *