Att klä en vävstol

Just nu håller jag på med vävuppsättningen av den oblekta varpen. Jag både gillar och inte gillar uppsättningsdelen av vävningen. När jag bara vill börja väva så kan det kännas jobbigt att veta att det är många timmar innan det är dags att slå in det första inslaget. Idag så vet jag oftast hur lång tid en uppsättning kommer att ta, det var värre när jag började att väva och hade lite orealistiska tankar på hur lång tid det skulle ta.

Då var starten gjord!

Den här varpen ska solvas i partier, det är ett ganska långt parti, 166 trådar för att vara exakt. Mönstret jag ska väva kräver sex skaft. När jag solvar i partier så är jag väldigt systematisk för att det inte ska bli fel. Det gäller att hålla tungan rätt i munn. 

Den mekaniska skedkroken har en krok längs upp som gör att den hänger kvar i skeden där jag har lämnat den.

När jag skedar använder mig av en mekanisk skedkrok, det är ett av mina favoritverktyg, den fungerar super på lite tätare skedar. Den mekaniska skedkroken byter rör själv, här kan du se en film jag spelat in som finns på YouTube.

2 kommentarer

 1. Inger Ingmanson

  Var får jag tag i en mekanisk skedkrok? De jag såg på nätet verkar vara för 80-rörskedar och tätare. Jag skulle gärna vilja ha för glesare skedar, gärna 40-rörs och uppåt. På grund av ögonproblem verkar en mekanisk skedkrok vara idealisk och precis vad jag behöver.

  Har du fler tips. På en engelsk sida såg jag hur skälstickorna låste behändigt med någon form av ringar men jag har inte sett sådana i Sverige.

  På grund av en ögonsjukdom behöver jag hjälpmedel framför för skedning.

  Gärna andra nyttigatips

  • Jag önskar jag kunde hjälpa dig, dom jag har hittat är också för tätare skedar. Jag får frågan då och då, så om jag hittar en bra leverantör så kommer jag att dela med mig av det.

   Ringarna, om vi tänker på samma sak, var det en kvinna som sålde i vävspolen på facebook för några år sedan, Monica Carlsson. Annars säljer en kvinna som heter Anne Mårtensson en smart anordning där man sätter fast skälstickorna i bakre bommen. Henne hittar du här: https://anneivattle.blogspot.com/

   Jag hoppas komma med fler tips i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.